Gemuk Sampai Baju Nikah Pun Koyak Masa Nikah, Akhirnya Aminah Berjaya Kuruskan Badan Sebanyak 67kg

kurus-dengan-mudah

Setiap orang ingin badan cantik dan sihat, tapi sejauh mana anda sebenarnya sanggup berusaha untuk mencapai target dalam hidup anda?

Jadi yang terawal dapatkan tips-tips Kurus, Kecantikkan dan Kesihatan LIKE facebook page Kurus Cantik. (Klik)

kurus-dengan-mudah

Siti Aminah Borhan berkongsi pengalamannya hidupnya dan akhirnya berjaya turunkan 67kg dalam masa setahun. Fuhh kalau tengok gambar dulu macam tidak percaya macam mana dia boleh buat perubahan yang macam ni.

Nak tahu macam mana caranya untuk kurus. Ini kami kongsikan untuk anda.

baju-khawin-orang-gemuk

Faham tak perasaan pergi cari baju, berkenan sangat tapi tak muat? Lepas tu tambah sedih lagi, Fitting baju nikah tak muat? Tragik ke tidak? Baju nikah koyak masa nikah? Faham tak susahnya nak kurus? Faham tak saya memang kuat makan? Saya boleh habiskan kek 1.2kg dalam satu masa.

Tapi itulah realiti yang saya lalui. Sebab apa? Sebab saya SANGAT gemuk!

Setiap kali lalu sebelah orang mulalah rasa cemburu, cemburu dengan orang lain, cemburu kenapa saya ni tak macam diorang.

Dapatkan update-update terkini tips kurus, kecantikkan dan kesihatan terus melalui inbox email anda setiap minggu. Langgan disini (klik)

Dari kecik nak cari baju pun susah sampai nak buat benda pun susah.

perempuan gemuk jadi kurus

Tapi sekarang saya dah berjaya, dah berjaya rasa yakin mcm orang lain. Saya berjaya turunkan 67 kg kurang daripada setahun.

work out untuk kurus

Berat dulu 125kg – 58kg

Nak tahu saya berjaya macam mana, ini saya kongsikan tip and korang boleh follow ok!

angkat berat untuk kurus

DO and DON’T

  • Cari BIG WHY ? Kenapa nak berubah, setiap kali rasa nak berputus asa, fikir balik BIG WHY!
  • Set small goal, contoh 3kg Dalam masa seminggu .
  • Beginner, boleh buat kalori count
  • Katakan tidak kepada minuman manis (membazir kalori , better you eat than you drink your kalori)
  • Stop makan makanan berat before 8pm, boleh amik snack or light food kalau lapar.
  • Senaman sekurang-kurangnya 1jam sehari atau burn 1000kcal sehari.
  • Pastikan pembuangan besar lancar setiap hari.
  • Big no to junks food, process food and fast food and aneka sos .
  • Kurangkan makanan berminyak, berkuah .
  • Jgn takut dengan penimbang, timbang selalu untuk monitor berat dan focus on your goal.

Contoh meal plan.
Pagi

  • Scramble egg 2 yellow 5 white + 2 roti wholemeal
  • Snack
  • Green apple

Lunch

  • Nasi senggengam atau kurang , lauk ayam grill dan ulam-ulaman

Snack

  • Almond 10bji

Dinner (before 8pm)

  • Chicken wrap atau subway (tanpa sos)
  • Supper
  • Red apple

p/s : minum air kosong banyak.

kurus-dengan-workout

Contoh set senaman boleh buat

  • Lari 100m
  • Jumping jack 20 kali
  • Squat 20kali
  • High knees 20 (each side)
  • Lunges 20 (each side)

#ulang benda yg sama 5 set and set timing

Kata-kata semangat Siti Aminah buat anda yang sedang berusaha untuk kurus.

  • Bukan senang nak berjaya apa-apa kita nak buat perlukan pengorbanan , mcm itulah jugak perjalanan nak gemok ke kurus.
  • Hargai diri sendiri dan start LOVE YOURSELF , bila kita sayang sesuatu mesti kita ingin buat yang terbaik untuk benda yang kita sayang kan?
  • Jangan letakkan pelbagai alasan , tiada siapa yang boleh tolong kita selain diri sendiri.
  • Abaikan kata-kata sekeliling yg negative , hanya focus kepada matlamat anda.
  • Mulakan sekarang! Never too late.

p/s : Bila dah loose weight nak maintain yg paling susah dan ramai yg failed. Ada masa saya share macam mana nak maintainkan berat badan. Good Luck 😉

Siapa yang nak berubah mcm saya boleh cuba amalkan tip yang saya kongsi kan ni!

Jangan lupa share 😉

Source sinarFM
Via Siti Aminah Borhan

You might also like More from author

1 Comment

  1. Kurus Dan Cantik

    […] Gemuk Sampai Baju Nikah Pun Koyak Masa Nikah, Akhirnya Aminah Berjaya Kuruskan Badan Sebanyak 67kg […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!