Dari 90kg Ke 58kg, Gadis Ini Kurangkan 10kg Dalam Masa Sebulan. Jom Baca!

Nak kurus dalam masa yang singkat ni bukannya senang, seseorang tu mesti kena tanam keazaman dan buat sungguh-sungguh. Paling penting diet ikut cara yang betul dan bersenam. Jangan hanya mengomel tanpa bertindak apa-apa.

Macam yang dikongsi adik ni, pergh kitorg memang respect habis! Dalam masa sebulan boleh kurangkan 10kg berat. Memang betul-betul tinggi disiplin dia ni. Haa korang yang nak kurus tu boleh ikut tips daripada gadis ni. Dah kurus makin cantik dan berseri pulak.

Jadi yang terawal dapatkan tips-tips Kurus, Kecantikkan dan Kesihatan LIKE facebook page Kurus Cantik. (Klik).

Macam mana nak loss 10kg in 1 month! Badan kena detox dulu, penting!

cara kurus cepat 10kg

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim, hye guys.
(90kg-58kg) 32kg.

Haaa sebelumm tu nak cakap dulu,, ni BERGANTUNG kepada metabolisma, kerajinan serta disiplin yang kuat tau! Firstly, Loss 10kg in 1 month.

1. Kena detox dulu badan tu haaa.. Tahu ke idok berapa tan matrix lemak2 serta tahi yang menapak beranak pinak dekat usus tu?? So! Korang boleh google tau.

2. Pengambilan diet seharian yang saya amalkan ni kalau korang nak tukar or untuk bf mom boleh lebihkan Portion protein (better refer pakar dietition dulu).

Pagi: roti 3 keping + greentea,
Air suam (wajib ambik mcm2 mana pon),
Sebelum pukul 9 pagi (kalau untuk pesakit kencing manis whole grain bread tau.. Kalau yang memang manis muka dia tu.. Roti gardenia kosong tu jee haa).

Lunch: nasi 2 senduk (sebab orang melayu tulin. Kalau tak makan nasi tak boleh hdup rasa), ayam atau ikan, sayur hijau rebus/ kukus (saya tak suka lauk kari so memang tak ambik, kadang2 kuah kicap jee. Student kan pepaham lah ekonomi macam mana. Kalau duduk rumah request dengan umi nak makan “ikan singgang”. Nii kalau hari2 makan telor goreng nanti jadi sadoo jangan salahkan sis yee.

Dinner: buah epal hijau (ni pon pilihan, kalau lunch tak ambil lagi nasi, saya ambik time dinner, tak lebih pkul 8 malam) ehh plisss,, jangan gatal2 nak makan pizza kaa nugget ka malam2 ni acah2 mat salleh tau.

Ambil 2-3liter air suam sehari, minum greentea dan workout jangan lupa.

perempuan badan langsing

3. Dalam sehari kena ambik 2-3 litter air suam/day ni wajibalghunoh untuk yang nak loss weight 10kg/month.. Korang boleh google jugak macam mana nak kira brapa liter air untuk diperlukan oleh badan dan cara nak devide tak delah nnti ulang alik tandas je..

4. Saya memang tekankan pngambilan greentea. Bukan kata mnum greentea tak jaga makan, tak senam tuptup turun 20kg. Ehh memang idokkk ler. Dia MEMBANTU meningkatkan metabolisma selain itu dia jugak bantu dalam loss weight. Saya peminat greentea ahmad boleh dapatkan di tesco or aeon atau boleh beli dengan Muhammad Harith Syazwan.

5. Setiap hari koranng WAJIB workout 30min/day untuk prmpuan bolehlah nak zumba. Haaa ni kalau yang keje opis tu mohon buat lebih. Sebab korang kurang bergerak berbanding cikgu. Nurse ke hulu hilir ni..

6. Jangan nak acah2 makan oat, makan biskut, roti, tahu tak sebenarnya semua ni lagi banyaakkk bebanan untuk diproses berbanding ambik nasi. Sooo please!! Refer dietition sebelum buat keputusan tau!

Wajib pantang ais, fast food dan minum air kosong setiap pagi.

bila-dah-kurus

7. KENA pantang ais, air yang disejukkan, abc, cendol, cool blog, segala mak nenek yang sejuk. Just minum air suam mengikut liter yang badan korang perlukan (whole day)

8. Pantang lah segala fast food macam kfc mcd pizza subway semua tu untuk 3 bulan pertama tanpa ada “treat day”

9. Timbang dulu sebelum mulakan misi. Setiap minggu make sure timbang! Jaga juga emosi tu biar stabil, sometimes dia akan memberi kesan jugak. Kalau genetik jenis obesiti, korang kenalah lipat gandakan usaha. Sebab potensi untuk loss weight 10kg/weeks tu rendah.

10. Bangunnn je dari tido sebelum korang gi toilet, sebelum gosok gigi, teruss minum air kosong agak2 dalam 2-3 gelas (kalau air suam, amaaaat dan sangattt digalokkan) korang boleh search kebaikan minum air selepas bangun tido. Banyak manfaat dia.

Kalau seminggu korang boleh loss cuma 3kg. Janganlah sedihh dulu syg! Kalau 4 minggu dah dapat berape?? Haaa gitu.

Dapatkan update-update terkini tips kurus, kecantikkan dan kesihatan terus melalui inbox email anda setiap minggu. Langgan disini (klik)

Satu lagi nak pesan ni, jenis yang tak kuat semangat. Cepat down. Please sayang cari kekuatan kamu. Kalau ada awak tu suami yang ade isteri gemok! Jangan dihina badannya tapi temanlah dia buat zumba or jagakan anak masa dia tengah workout tu! Kan nampak sawit disitu.. Hahahaha/

Mungkin ada point yang berulang
Kalau ada point tertinggal maafin yaa
Kalau tak paham direct tanya tau.

P/s: kindly share kalau bermanfaat utk awak n ur future.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!