Tips Kuruskan Badan dan Cantikkan Muka

5 Senaman Mudah & Ringkas Yang Mampu Mengubah Badan Anda Dalam Tempoh 4 Minggu !

Seperti yang anda ketahui, bukan mudah untuk fitkan badan. Keazaman, kekuatan dan ketahanan perlu ditanamkan di dalam diri. Perkara yang paling sukar untuk mengekalkan gaya hidup sihat adalah untuk mengambil langkah pertama dan mula. Sebaik sahaja anda dapat melintasi halangan itu, anda telah mencapai satu kejayaan yang ramai orang tidak mampu melakukannya iaitu anda betul-betul tekad untuk sihat! Sebaik sahaja anda mula dan melihat hasilnya sendiri, mustahil anda akan berhenti untuk meneruskan perjuangan anda.

Langkah pertama untuk permulaan, anda hanya perlu memastikan diet anda disemak dahulu.Ingat, “abs are built in the kitchen ” .. jadi untuk fitkan badan, anda perlu memulakan dahulu dengan diet yang seimbang. Sebaik sahaja diet anda sudah teratur anda barulah boleh menyempurnakan rutin senaman anda. Tidak salah juga jika anda ingin memulakan diet dan senaman secara serentak, namun harus dipastikan anda melakukannya secara konsisten.

Jika anda sedang berusaha untuk menjalani gaya hidup lebih sihat, tetapi anda tidak tahu cara dan bagaimana ingin memulakannya. 5 SENAMAN ini sesuai dilakukan untuk permulaan. Anda boleh melakukannya secara konsisten selama 4 minggu. Namun diingatkan bahawa latihan ini perlu dilakukan dengan cara yang betul untuk mencegah kecederaan. Sekiranya anda keliru tentang mana-mana senaman , dinasihatkan untuk berunding dengan orang yang lebih pakar dan profesional.

1. Plank: Ini merupakan latihan yang mampu menguatkan bahagian abdomen, bahu dan belakang anda. Malah plank juga dapat mengurangkan dan menghalang sakit belakang. Dengan menjalankan aktiviti ini, anda dapat menguatkan tubuh anda serta melindunginya dari kecederaan yang tidak wajar. Plank juga membantu mengembangkan abs anda!

Untuk melakukan Plank, turun ke lantai dalam kedudukan push-up. Bend siku anda 90 darjah dan rehatkan berat badan anda pada bawah lengan anda. Pastikan siku anda berada di bawah bahu anda. Posisi badan anda haruslah dalam keadaan yang lurus. Bagi pemula, cuba pose ini dengan menahan selama 30 saat secara beransur-ansur! Nampak macam mudah, namun anda akan rasa ketegangan lagi-lagi dibahagian perut. Selamat mencuba!

2. Push-Up: Push-up adalah salah satu latihan tertua dan paling penting. Push up merupakan salah satu latihan penuh untuk tubuh dan membina kekuatan di lengan, dada, bahu, belakang, abs dan kaki. Dengan melakukan push up, ia dapat meningkatkan lagi kekuatan anda.

Push-up merupakan senaman yang menggunakan pelbagai otot dalam satu masa. Apa yang hebat mengenai push-up, seperti Plank, anda tidak memerlukan peralatan senaman mewah atau bersusah payah ke gym untuk melakukannya. Anda boleh melakukan exercise ini hanya di rumah, di luar atau dimana-mana sahaja anda berada.

Untuk melakukan push-up, letakkan tangan anda dipermukaan lantai seperti di rajah atas. Pastikan bahawa seluruh badan anda lurus. Turunkan badan anda ke lantai, nafas, dan tolak diri anda. Pastikan badan anda berada dalam garis lurus yang sempurna untuk melengkapkan pergerakan. Anda boleh rujuk pergerakan di bawah ya.

3. Squat: Squat adalah satu lagi gerakan kompaun yang menggunakan pelbagai otot dalam satu masa. Ini adalah salah satu latihan penting untuk menguatkan kaki anda (quadriceps, hamstrings, calves, and glutes), pinggul, dan punggung anda.

Squats adalah latihan yang dapat meningkatkan kekuatan badan anda. Squats juga merangsang pertumbuhan otot, menguatkan sendi, dan dapat memperbaiki keseimbangan anda.

Untuk melakukan Squats, anda perlu berdiri tegak dan kedepankan dada anda. Bengkokkan lutut anda serta tolak punggung anda seolah-olah anda sedang duduk di kerusi. Jaga kepala anda dan biarkan belakang anda melekung sedikit seperti pada gambar.

Rendahkan diri anda sehingga paha anda selari dengan lantai (atau setakat mana yang anda mampu lakukan). Pastikan anda menekan berat anda ke tumit anda, kemudian tekan tumit anda untuk kembali pada posisi awal. Mulakan dengan mengunkan berat badan anda sendiri, apabila anda sudah biasa anda boleh menambah lebih banyak beban dengan menggunakan dumbell.

4. The Bird Dog : Seperti Plank, Bird Dog juga membantu meningkatkan keseimbangan keseluruhan badan anda.

Exercise ini juga mampu menguatkan bahagian punggung anda terutamanya tulang belakang anda. Caranya mudah sahaja, anda hanya perlu memanjangkan kaki kiri anda selari dengan lantai. Jangan angkat kaki anda melebihi ketinggian pinggul anda. Sebaik sahaja anda melakukan pergerakan tersebut, perlahan-lahan anda angkat pula lengan kanan anda. Pastikan ia lurus dan selari dengan lantai. Berhenti beberapa saat dengan posisi tersebut kemudian anda boleh beralih ke lengan dan kaki yang bertentangan, ulang dan terus ulang.

5. The Glute Bridge: Senaman ini merupakan senaman utama untuk mencegah sakit belakang. Anda tidak perlu menggunakan apa-apa peralatan untuk latihan ini kerana anda mampu melakukannya dimana-mana sahaja walaupun hanya di ruang tamu!

Sekiranya anda sering mengalami sakit belakang akibat banyak bekerja yang memerlukan anda untuk duduk mengadap komputer, serta kurangnya berjalan, anda boleh melakukan aktiviti ini kerana ia akan menguatkan bahagian belakang anda serta meningkatkan pergerakan pinggul anda.

Caranya mudah! Baringkan diri anda ke lantai. Bengkokkan lutut anda. Lengan anda harus berada di sebelah anda dengan telapak tangan menghadap kebawah. Perlahan-lahan angkat pinggang anda dan berhenti apabila lutut, pinggul dan bahu anda dalam garis lurus yang sempurna. Berhenti dalam keadaan tersebut untuk beberapa saat dan mundur ke bawah semula. Ulang langkah ini berkali-kali.

Ingat untuk fitkan badan anda, akan mengambil masa berbulan bahkan bertahun. Jangan putus asa dan berilah peluang kepada badan anda untuk mencuba 5 senaman yang mudah dan ringkas ini selama 4 minggu!  Anda akan lihat hasilnya sendiri! Selepas itu jangan terkejut jika anda menjadi ketagih untuk menjaga badan anda dengan lebih baik.

Selamat mencuba !

error: Content is protected !!